Zimní salát s pečenou červenou řepou
Výživné saláty jsou trendem zdravého životního stylu a můžete díky nim dostat do jídelníčku zajímavé ingredience, antioxidanty, vlákninu i všechny makroživiny. Vyplatí se zařazovat je i v zimě. Sáhněte proto pro suroviny typické pro toto období jako je červená řepa a čočka. Základem dobrého salátu je vždy správné ochucení poctivým domácím dresinkem, který je zároveň zdrojem prospěšných tuků. Takový salát s opečenou bagetkou perfektně zasytí a ještě je krásný na pohled.
Suroviny na 1 salát:
- 2 velké hrsti salátu rukola nebo polníčku
- 1 střední bulva upečené červené řepy
- 4 lžíce uvařené černé čočky Beluga
- 1 menší balení baby mozzarelly (kuličky)
- opečená celozrnná bagetka, foccacia nebo kváskový chléb
- na dochucení čtyřbarevný pepř, může být i balsamikový krém
Suroviny na malou skleničku dresinku:
- 50 ml olivového oleje
- šťáva z jednoho citrónu
- 2 lžíce čekankového sirupu nebo medu
- sůl, pepř
Postup:
Jako první si připravte ingredience. Kompletace salátu pak bude rychlá záležitost. Je potřeba tepelně upravit červenou řepu. Nejlépe chutná pečená. Neoloupané bulvy řepy zabalte do alobalu nebo pečícího papíru, vyskládejte do malého pekáčku a dejte do trouby na 180 stupňů na hodinu a půl.
Černou čočku uvařte podle návodu. Ideální je vařit ji na velmi mírném stupni v menším množství vody. Zůstane jí tak sytá barva i tvar.
Ingredience na dresink ve větší misce jednoduše vymíchejte metličkou, až lehce zhoustne.
Rukolu nebo polníček na hrubo posekejte a důkladně promíchejte s dresinkem. Nedávejte všechen, zbytek si nechte na další salát. Promíchejte s uvařenou čočkou a naservírujte na salátový talíř. Pak už jen obložte jemnými plátky řepy a kuličkami mozzarelly. Salát dolaďte pepřem, mozzarellu můžete pokapat i balsamikovým krémem. Podávejte dle chuti s kouskem opečené bagetky nebo s kváskovým pečivem. Vše dle chuti a vašich nutričních preferencí.
Dobrou chuť přejeme!