Zdravější marokánky
Vánoční cukroví jde upéct i zdravěji a zrovna u marokánek to není vůbec nic obtížného. Základem jsou totiž oříšky, které obsahují zdravé tuky, bílkoviny a také spoustu vitamínů a minerálních látek. Tak pojďme se do nich pustit!
Suroviny na cca 1 plech:
- 180 g různých oříšků (např. kešu, arašídů, vlašských ořechů)
- 30 g arašídového másla
- 80 g nakrájených rozinek bez cukru
- 3 lžíce medu
- 20 g špaldové mouky
- 1 lžíce řepkového nebo kokosového oleje
Suroviny na polevu:
- cca 70 g 85% hořké čokolády
- 1 lžička řepkového nebo kokosového oleje
Postup:
Menší hrst arašídů si dáme bokem a zbytek oříšků rozmixujeme na mouku. Poté smícháme poctivě všechny suroviny (rozmixované oříšky, arašídové máslo, med, špaldovou mouku, olej a také nakrájené rozinky a hrst arašídů). Vznikne nám těsto, které vytvarujeme v kuličky, dáme na plech s pečícím papírem a poté pomocí mokré lžíce uděláme placičky.
Ty pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut. Musí se během pečení hlídat, aby se nespálily, hotové marokánky jsou na povrchu zlatavé. Necháme je vychladnout a mezitím si připravíme polevu.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s olejem a vychladlé marokánky v ní namáčíme. Na mřížce je necháme zaschnout a můžeme schovat na Vánoce ????
Krásné Vánoce všem!