Zapečené palačinky s Riccottou a špenátem
Palačinky se nemusí připravovat pouze na sladko. My pro vás máme recept na zapečené palačinky s Ricottou a špenátem. Díky Ricottě, vajíček, špenátu a použití špaldové mouky, se jedná o vyvážené jídlo, které potěší vaše tělo i chuťové pohárky.
Suroviny na 3 porce:
- 300 ml špaldové hladké mouky
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- sůl, pepř
- olej
Suroviny na náplň do palačinek:
- 1 kelímek Ricotty
- 2 velké hrsti baby špenátu
- 3 lžíce kukuřice
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
Suroviny na zapečení palačinek:
- 150 ml mléka
- 2 vejce
- 60 g sýru (např. Ementál, Gouda, parmazán)
Postup:
V prvním kroku si připravíme palačinky. Rozšleháme vejce s mlékem a potom postupně přisypáváme mouku, dokud nám nevznikne klasické těsto na palačinky. Těsto osolíme, opepříme a opékáme palačinky na pánvi s rozpáleným olejem. Vznikne nám asi 6 palačinek, které budeme plnit a zapékat v zapékacích skleněných miskách (nebo jedné velké).
Ve větší pánvi si osmahneme cibulku do zlatova a potom přidáme nakrájený česnek a restujeme, dokud hezky nezavoní, přidáme kukuřici a ještě chvíli opékáme. Nakonec přidáme baby špenát, počkáme, dokud teplem nezměkne a směs osolíme a opepříme.
Ricottu osolíme opepříme a pomažeme jí palačinky. Na Ricottu dáme potom špenátovou směs, palačinky zarolujeme a dáme do zapékacích misek.
Nakonec připravíme směs na zalití palačinek. A to tak, že smícháme mléko s vajíčkem a nastrouháme do ní najemno polovinu sýru (30 g). Touto směsí palačinky zalijeme a zbytkem sýru, který už nastrouháme nahrubo, palačinky posypeme. Pečeme v předem vyhřáté troubě 30 minut na 180 stupňů.
Dobrou chuť přejeme!