Zahřívací mrkvová polévka
Nikdy není na polévky větší chuť, než v zimě. Tělo si říká o pořádné prohřátí. Pomoc si můžeme třeba zázvorem, který má tyto hřejivé účinky, navíc obsahuje množství vitamínů (C, E, …), minerály a vlákninu. Navíc kurkuma dodá polévce nejen krásnou barvu, ale je i významným antioxidantem.
Suroviny:
- 4 střední mrkve (cca 500 g)
- 1 malá cibule
- 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžička mletého či čerstvého zázvoru
- špetka chilli
- 1 lžička mletého kardamonu
- 1 lžička kurkumy
- 1 konzerva kokosového mléka
- 1 lžíce třtinového cukru
- chilli vločky
- sůl
- pepř
Postup:
Na másle osmahněte na jemno nakrájenou malou cibuli, k ní přidejte na kolečka nakrájené asi 4 střední mrkve, chvíli je restujte a pak je zalijte vývarem. Dokořeňte lžičkou mletého zázvoru (pokud máte čerstvý, tím líp), špetkou chilli a lžičkou mletého kardamomu a kurkumy. Vařte dokud mrkev nezměkne, pak polévku rozmixujte do hladka, přidejte konzervu kokosového mléka, lžíci třtinového cukru, dosolte a nakonec před podáváním posypte chilli vločkami. Polévku už nijak nezahušťujte.
Dobrou chuť.