Velikonoční beránek - zdravější verze
Klasický cukr vyměníš za kokosový, pro navýšení bílkovin přimíchej tvaroh, a namísto pšeničné mouky zkus tu špaldovou. Má spoustu benefitů - třeba lepší stravitelnost, o něco více vlákniny, a také příznivě působí na imunitní systém.
Ingredience:
- 190 g špaldové mouky
- 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
- 4 vejce
- 50 g kokosového cukru
- 1 lžíce kokosu
- 2 lžíce másla Ghí (nebo klasického)
- 1 kypřící prášek do pečiva
- trošku citrónové kůry
- špetka soli
- + máslo a mouka na formu
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180 °C. V misce smícháme sypké suroviny (mouka, prášek do pečiva, kokos, citrónová kůra, špetka soli), a v další větší misce vyšleháme vejce s kokosovým cukrem. K vejcím přidáme tvaroh a rozpuštěné máslo, následně směs promícháme. Do misky postupně přisypáváme sypkou směs a mícháme, dokud nám nevznikne těsto.
Beránka pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou, poté do něj nalijeme těsto. Beránka pečeme v předem vyhřáté troubě 30-35 minut. Čas záleží na tom, jakou máte formu, takže jej opravdu pečlivě hlídejte. Upečeného beránka poznáte, že je na povrchu zlatavý a vytáhnete z něj suchou špejli.
Po upečení dáme formu i s beránkem na plech (korpusem dolů) a přikryjeme ho utěrkou namočenou ve studené vodě. Necháme ho takto asi 15 minut a poté jej zkusíme opatrně vyklopit. Můžeme si pomoct ještě oddělením okrajů beránka od formy nožem.
Beránka ještě teplého posypeme kokosem a poté i ozdobíme.
Přejeme krásné Velikonoce!