Teplý čočkový salát se ztraceným vejcem
Čočka na Nový rok? Vyzkoušejte tento originální a zdravý recept se sladko-kyselou chutí. A víte co? Zkuste ho kdykoliv a nejen kvůli tradici! ????
Suroviny na 4 porce:
- 250 g čočky belugy
- 3 střední mrkve
- ½ hlávky červeného zelí
- 2 červené cibule
- 2 stroužky česneku
- petržel hladkolistá
- pálivá paprička
- olej na restování
- mletý zázvor, mletá sladká paprika
- sůl, pepř
Na zálivku:
- ½ limetky
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Na ztracené vejce:
- vejce
- lžíce octa
Postup:
Čočku uvaříme v osolené vodě podle návodu. Mrkev si nakrájíme na tenké proužky a restujeme ji na pánvi asi 5 minut. Poté přidáme i nakrájenou cibulku na proužky a také zelí. Přidáme zázvor, mletou papriku a pepř. Restujeme dále na mírném plameni do změknutí. Nakonec přidáme i nakrájený česnek, chilli papričku a ještě chvíli restujeme. Do hotové změklé zeleniny vmícháme čočku, nakrájenou čerstvou petržel a pustíme se do zálivky. Tu připravíme snadno ze šťávy z limetky, medu, olivového oleje, soli a pepře. Vmícháme do čočky a salát je hotový.
A jak na ztracené vejce? Do hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu. Přidáme 1 lžíci octa a vytvoříme v hrnci vír pomocí vařečky. Vejce tam opatrně vyklopíme z hrníčku a vaříme cca 2 minutky. Opatrně vyndáme z hrnce, položíme na teplý salát a je hotovo!
Dobrou chuť!