Držíme slevy na Vaše oblíbené produkty 😉

Teplý čočkový salát se ztraceným vejcem

Čočka na Nový rok? Vyzkoušejte tento originální a zdravý recept se sladko-kyselou chutí. A víte co? Zkuste ho kdykoliv a nejen kvůli tradici! ????

 

Suroviny na 4 porce:

  • 250 g čočky belugy
  • 3 střední mrkve
  • ½ hlávky červeného zelí
  • 2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • petržel hladkolistá
  • pálivá paprička
  • olej na restování
  • mletý zázvor, mletá sladká paprika
  • sůl, pepř

Na zálivku:

  • ½ limetky
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Na ztracené vejce:

  • vejce
  • lžíce octa

 

Postup:

Čočku uvaříme v osolené vodě podle návodu. Mrkev si nakrájíme na tenké proužky a restujeme ji na pánvi asi 5 minut. Poté přidáme i nakrájenou cibulku na proužky a také zelí. Přidáme zázvor, mletou papriku a pepř. Restujeme dále na mírném plameni do změknutí. Nakonec přidáme i nakrájený česnek, chilli papričku a ještě chvíli restujeme. Do hotové změklé zeleniny vmícháme čočku, nakrájenou čerstvou petržel a pustíme se do zálivky. Tu připravíme snadno ze šťávy z limetky, medu, olivového oleje, soli a pepře. Vmícháme do čočky a salát je hotový.


A jak na ztracené vejce? Do hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu. Přidáme 1 lžíci octa a vytvoříme v hrnci vír pomocí vařečky. Vejce tam opatrně vyklopíme z hrníčku a vaříme cca 2 minutky. Opatrně vyndáme z hrnce, položíme na teplý salát a je hotovo!

Dobrou chuť!