Tagliatelle s krémovou omáčkou z kešu a pečené zeleniny
Krémové omáčky s těstovinami patří mezi atraktivní a sytá jídla. Mnohdy však také velmi kalorická. Základ omáčky nemusí tvořit tučná smetana či čtyři druhy sýrů, které vás ve spojení s těstovinami zabetonují na několik hodin. Celý fígl tkví v pečené zelenině a kešu. Krémové omáčky z kešu ořechů jsou velmi oblíbené mezi lidmi preferující „plant based“ stravování. Zelenina díky pečení získá atraktivní chuť, namočené kešu ořechy zase zajistí hustou a krémovou konzistenci. Těstoviny doporučujeme vybrat co nejkvalitnější, tzv. “prémiové“. Na chuti je to znát a jídlo je pak dokonalé.
Suroviny na 2 porce
- Těstoviny tagliatelle – ideálně čerstvé nebo „prémiové“
- 1 žlutá paprika
- 1 červená paprika
- ½ střední tvrdší cukety
- 1 cibule
- Hrst malých rajčátek
- 1 šálek nesolených kešu
- Několik lžic rostlinné smetany – např. kešu smetana, mandlová, ovesná
- Olivový olej
- Sůl, pepř
- Na závěrečné dozdobení zelené bylinky, natě, fermentovaný pepř či tvrdý vyzrálý sýr
Postup
Jako první dejte péct zeleninu. Nakrájejte ji na pruhy či špalíčky a dejte do trouby na 180 stupňů asi na 30 minut. Zelenina by měla změknout a být opečená.
Kešu ořechy zalijte horkou vodou a nechte je alespoň půl hodiny namáčet. Mohou být namočené i déle. Díky tomu půjdou krásně rozmixovat do krémova.
V průběhu přípravy rychlé omáčky si dejte vařit těstoviny do osolené vody. Měly by být al dente. Upečenou zeleninu dejte spolu s namočenými kešu do vyšší nádoby, zakápněte olivovým olejem a tyčákem rozmixujte do hladka. Dle situace konzistenci dolaďte rostlinnou smetanou.
Teď už jen promíchejte s těstovinami tagliatelle tak, aby byly hezky obalené. Naservírujte a každý talíř ozdobte zelenými bylinkami, microgreens, pepřem, hoblinkami sýra. Jak vám vyhovuje.
Přejeme dobrou chuť!