Švýcarský cop s fit vajíčkovou pomazánkou
Vánočka je o vánočních svátcích klasika, co ale zkustit náš slaný švýcarský cop s fit vajíčkovou pomazánkou? Je to opravdu dobrota!
Suroviny na cop:
- 300 g hladké špaldové mouky
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 100 g másla
- ¾ sáčku sušeného droždí
- 1 lžíce kokosového cukru
- 1 lžička soli
Suroviny na pomazánku:
- 1 kelímek sýru Cottage
- 1 kelímek Žervé (125 g)
- 5 uvařených vajec
- 2 lžičky hořčice
- 1 menší cibule
- pažitka
- sůl, pepř
Postup:
Těsto můžete umíchat v domácí pekárně nebo pomocí rukou v míse. Dáme ohřát mléko, aby bylo vlažné. Rozehřejeme máslo a v míse smícháme obě mouky se sušenýcm droždím. Do mísy přidáme máslo, vlažné mléko, cukr, sůl a těsto zpracujeme. Hotové těsto přikryjeme v míse utěrkou, dáme na teplé místo a necháme ho nakynout asi hodinu na půl. Mezitím si můžeme připravit pomazánku.
Uvaříme vajíčka a nakrajíme cibulku na drobno. Uvařená vajíčka oloupeme a dáme je do mixéru společne se sýrem Cottage a Žervé. Rozmixujeme do hladka a přidáme cibulku, hořčici, pepř, sůl a třeba i trošku čerstvé pažitky. Dáme do lednice.
Po nakynutí rozdělíme těsto na 2 stejné části a uvalíme z nich stejně dlouhé válečky. Tyto 2 válečky překřížíme jako na obrázku a očíslujeme si je zleva 1,2,3 a 4. Začneme tak, že prohodíme 2 a 4, poté 1 a 3. Potom zase 2 a 4 a zase 1 a 3 a pořád dokola. Nakonec všechny kraje válečků spojíme a ohneme dolu pod cop. Potřeme ji vajíčkem a pečeme na 160 °C cca 30 minut do zlatova.
Podáváme samozřejmě dohromady! Nechte si chutnat.