Sushi bowl s lososem
Sushi je, jak známo, jednou z nejznámějších japonských specialit. Jednoduše řečeno, jde o ochucenou speciální lepivou rýži se syrovou rybou, zeleninou, řasami, … Nejenže skvěle chutná, ale má v sobě spoustu kvalitních bílkovin, nenasycených kyselin, jódu a minerálů. Stále častěji se servíruje nejen jako rolka, ale i ve formě bowl - misky.
Suroviny:
- 150 g sushi rýže
- 2 lžíce rýžového octa (5% kyselost)
- 1 lžíce cukru krupice
- sůl
- 200 g syrového čerstvého lososa
- 200 g vařených krevet
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- ½ zralého avokáda
- čerstvá červená paprika
- 2 lžíce salátu z wakame řas
- ⅓ salátové okurky
- sezamová semínka
K podávání:
- nakládaný zázvor
- pastu z křenu wasabi
Postup:
Rýži důkladně asi 5x propláchněte v cedníku pod studenou vodou. Dejte ji do hrnce, přilijte 200 ml vody a rýži vařte pod pokličkou cca 15 minut. Mezitím si připravte rozvar, kterým rýži dochutíte - 2 lžíce sushi rýžového octa 5% kyselosti, 1 lžíci cukru krupice a 1/2 čajové lžičky soli. Zahřejte společně na plotně, nechte vše rozpustit a pak rozvar nechte vychladnout. Hotovou a ještě horkou rýži vyklopte do dřevěné misky a jemně do ní vmíchejte nálev z rýžového octa. Nechte ji odstát a pak ji ideálně vějířem chlaďte. Lososa nakrájejte na malé kostičky. Dejte ho společně se sezamovým olejem a sojovou omáčkou do mísy a dobře promíchejte. Nádobu zakryjte a vložte do chladničky.
Rýži pokojové teploty nandejte do misky, přidejte ochuceného lososa, vařené krevety, nakrájené avokádo, salát z wakame řas, na kostičky nakrájenou salátovou okurku, na proužky nakrájenou čerstvou papriku a vše zasypte sezamovými semínky.
Podávejte s wasabi a nakládaným zázvorem. Dobrou chuť přeje SKINNY a foodblogerka Svatava