Špenátovo-bazalkové pesto
Cca 0,75 l pesta
- 500 g listového špenátu (mražený)
- 1 větší svazek čerstvé bazalky
- 100 g mix ořechů (pinie, mandle, kešu, lískové ořechy)
- 0,75 l panenský olivový olej
- 100 g strouhaného parmazánu
- + - 6 stroužků česneku
- sůl (dle chuti)
Postup:
Rozmražený a pořádně vyždímaný (přes cedník) listový špenát vložíme do mixéru (kutru) společně se svazkem bazalky (i stonky, ne jenom listy), česnekem, směsí oříšků, parmazánem. Zatím přilejeme pouze malou část olivového oleje. Je to z toho důvodu, aby se směs lépe a snadněji rozmixovala a promísila. Je lepší používat mixér, který má široký spodek. Ve vysokém mixéru se směs špatně mixuje, a musíme jí ode dna postupně promíchávat, než se nám z hrubé směsi stane ta jemná.
Za stálého mixování přiléváme postupně olivový olej. Je důležité si dát pozor na to, aby jsme olivového oleje nenalili moc a celou směs neutopili.
Pesto neplave v olivovém oleji, pesto je krásná hmota, která není sražená, nebo ingredience jsou oddělené. Podle chuti dosolíme. Díky chuti a složení pesta, můžeme dochucovat a připravovat jakékoli pokrmy, dipy i pomazánky.
Nejlépe uchováváme v uzavíratelné sklenici v lednici. Nemrazíme!
Olivový olej patří mezi takzvané dobré tuky. Obsahuje mononasycené mastné kyseliny a antioxidanty, které příznivě působí na celý organismus. Díky mononasyceným mastným kyselinám se můžeme předejít takovým zdravotním hrozbám, jako jsou rakovina, vysoký krevní tlak či cukrovka. Konzumací olivového oleje lze dokonce snížit cholesterol a předejít ucpávání tepen.
Dobrou chuť přeje SKINNY