Sashimi s jasmínovou rýží a koriandrem
1 porce
- 50 g tuňáka
- 50 g lososa
- 50 g halibuta
- jarní cibulka
- koriandr
- chilli
- jasmínová rýže
- sezamové semínko
- sojová omáčka
- sezamový olej
- mirin (japonské rýžové víno)
Postup na přípravu rýže:
Nejprve si uvaříme jasmínovou rýži - na malém množství tuku osmahneme rýži a zalijeme vodou. Poměr vody - na hrnek rýže, hrnek a půl vody. Osolíme, pozvolna a pomalu dusíme. Až se nám voda vypaří, vypneme a necháme pod pokličkou dojít.Mezi tím si nakrájíme ryby na silnější plátky, jarní cibulku, a chilli.
Postup na omáčku:
5 lžic sojové omáčky, 1 lžíce sezamového oleje, 3 lžíce mirinu. Vše smícháme dohromady a lehce prošleháme metličkou. Na talíř naklademe jasmínovou rýži, posypeme sezamovým semínkem. Naklademe na hromádky kousky ryb, nasekanou jarní cibulku, nasekané chilli a koriandr s omáčkou.
Ryby namáčíme v omáčce a zajídáme rýží, a libovolně kombinujeme chutě s korianrdem nebo chilli.
Doporučení pro ty, co nemají rádi chuť syrových ryb: Vezmeme si misku, na dno poklademe syrové ryby, posypeme jarní cibulkou, koriandrem a chilli, a celé zasypeme teplou rýží z hrnce. Nakonec rýži zalijeme připravenou zahřátou omáčkou a necháme zhruba 3 minut na ryby působit. Teplá rýže a omáčka zbaví maso syrovosti.
Dobrou chuť přeje SKINNY