Salát ze zelených fazolek
Zelené fazole jsou vlastně nezralé plody fazole obecné. Obvykle se z nich vaří polévky, používají se jako příloha k dušenému masu, ale dají se velmi dobře použít i v salátu. Zelené fazole lze také nakládat, podobně jako okurky. Jsou zdrojem vitamínů A, B, C, K a kyseliny listové.
Suroviny:
- 200 g zelených fazolkových lusků
- 80 g nakládané cizrny
- 1 lžíce nasekaných sušených rajčat v oleji
- ¼ čerstvé červené papriky
- 1 lžička medu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
Nejprve dejte do vroucí osolené vody vařit omyté fazolkové lusky, stačí jim tak cca 4 minuty, aby byly křehké a křupavé. Pak je přendejte ideálně do mísy s vodou a kostkami ledu, aby se šokově zastavila tepelná úprava, fazolky si tak zanechají i krásně zelenou barvu.
Teď si rozšlehejte med, hořčici a olivový olej. Vznikne zálivka, kterou dle chuti osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Nakonec na talíře nebo do mísy dejte uvařené fazolkové lusky, nasekanou červenou papriku, sušená rajčata a scezenou cizrnu. Salát přelijte zálivkou a ihned podávejte.
Dobrou chuť přeje SKINNY a Svatava Coolinářka Vašková