Rychlé lívance z Ricotty - bez cukru, bez mouky
Kdo by neměl rád lívance. Sladké a pěkně nazdobené...Tradiční recepty jsou však plné pšeničné mouky a cukru, což zrovna nemusí zapadat do Vašeho plánu. Naštěstí máme řešení, a to recepturu ve stylu low carb. Základ tvoří syrovátkový sýr Ricotta, který je nabitý bílkovinami a díky své přirozené sladkosti už do těsta nepotřebujete žádný cukr. Ricottu pak chytře doplní vejce a jemně mleté mandle. Lívanečky jsou výživné, vláčné a rychle připravené.
Suroviny na 16 malých lívanců
- 250 g sýru Ricotta (1 balení)
- 3 vejce
- 80 g jemně mletých mandlí (mandlová mouka)
- 1 zarovnaná lžička kypřícího prášku do pečiva
- Na ozdobu hustý jogurt, ovoce, kvalitní džem bez přidaného cukru
- Přepuštěné máslo nebo olej na vytření lívanečníku
Postup
Vezměte vejce a oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
V míse smíchejte Ricottu, žloutky, mleté mandle a lžičku prášku do pečiva. Důkladně promíchejte.
Na závěr zlehka zakomponujte sníh z bílků tak, aby těsto zůstalo nadýchané.
Lívanečník zahřejte a pomocí mašlovačky vytřete máslem Ghí. Lžíce těsta = 1 lívaneček. Lívance opékejte na mírném stupni do zlatova. Když z jedné strany ztuhnou, každý otočte. Zdobte jogurtem a různými ingrediencemi dle vašich nutričních preferencí.
TIP: Pokud máte chuť si tyto lívance udělat a nemáte lívanečník, použijte klasickou pánev. Myslete jen na to, že těsto musí být tak akorát husté, aby zůstalo na místě a neuteklo do všech stran.
Dobrou chuť přeje SKINNY!