Rebarborovo-jahodový koláč
Sezóna rebarbory a jahod je tady a s ní i tento recept na skvělý rebarborovo-jahodový koláč, který je díky svému složení výbornou snídaní nebo svačinou. Vyzkoušejte ho!
Suroviny na těsto:
- 120 g hladké špaldové mouky (nebo rýžové pro bezlepkovou verzi)
- 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžičky skořice
- 2 lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
- ½ většího stonku rebarbory
- cca 4 ks jahod
Nahoru na koláč:
- cca 5 jahod
- ½ většího stonku rebarbory
- 1 lžíce medu
- 2 lžičky skořice
- hrst lískový ořechů
Postup:
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Jeden větší stonek rebarbory si oloupeme a rozdělíme na dvě poloviny (jedna přijde do těsta a jedna na koláč). Jednu polovinu rozmixujeme společně s cca 4 jahodami do hladka.
Ve větší míse si vyšleháme vejce s tekutým medem, přidáme směs z jahod a rebarbory a také tvaroh. Ostatní sypké suroviny smícháme (mouka, skořice, kypřící prášek, špetka soli) a postupně přisypáváme do těsta. Těsto dáme do formy a před pečením si připravíme ještě ovoce, které přijde nahoru na těsto.
Jednoduše nakrájíme jahody na kolečka, rebarboru na špalíčky a smícháme v menší misce s tekutým medem a skořicí.
Ovoce dáme na těsto, posypeme drcenými lískovými oříšky a pečeme jej v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut. Pozor čas se může lišit podle průměru použité formy a tím výšky těsta. Hotový koláč je na povrchu zlatavý a vytáhneme z něj suchu špejli.
Dobrou chuť!