Quinoa bowl po mexicku
Oblíbená quinoa neboli merlík čilský pochází, jak už název napovídá, z oblasti Jižní Ameriky. Jde o superpotravinu, která je vhodná pro celiaky i diabetiky díky nízkému glykemickému indexu. Obsahuje vysoké procento bílkovin a vitamínů.
Dnešní recept je lehce inspirován mexikem a snad vám bude užitečnou inspirací pro rychlou, zdravou a výživnou večeři či oběd.
Ingredience:
(na 3 misky)
- 1 hrnek světlé quinoy
- 2 hrnky drůbežího nebo zeleninového vývaru (když použijete vodu, také se nic nestane)
- 1 lžička olivového oleje
- 1 zralé avokádo
- 6 cherry rajčat
- 3 lžíce tmavých konzervovaných fazolí
- 3 lžíce konzervované kukuřice
- sůl
- pepř
- 1/2 limetky
namasovou směs:
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 g mletého hovězího masa
- ½ malé cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce rajského protlaku
- 3 lžíce drcených rajčat
- 2 špetky mletého chilli
- sůl
pro podávání:
- hrst čerstvého koriandru
- 100 ml zakysané smetany nebo bílého řeckého jogurtu
Qinou důkladně propláchněte v cedníku studenou vodou. Propranou quinou vařte 15 minut v připraveném vývaru, pak ji odstavte a nechte ještě asi 5 - 10 minut dojít. Zamíchejte do ní olivový olej.
Mezitím si připravte směs z mletého masa. Na lžíci olivového oleje na pánvi orestujte najemno nasekanou cibuli, po chvíli přidejte na plátky nasekaný stroužek česneku. Po minutě přidejte mleté hovězí maso, zprudka vše společně osmahněte. Následně přidejte rajský protlak, drcená rajčata a chilli v množství, jaké máte rádi. Pánev zaklopte a duste asi 15 minut, nakonec maso dosolte.
Uvařenou quinou rozdělte do misek a navrch ji poklaďte směsí z mletého masa, avokádem zakápnutým limetovou šťávou, cherry rajčaty, kukuřící a fazolemi.
Vše lehce osolte a posypte lístky čerstvého koriandru, nakonec přidejte osolenou a opepřenou zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem.