Quiche s lososem 4x jinak
Suroviny na těsto:
- 110 g másla
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
- lžička soli
Suroviny na náplně:
- cca 250 g lososa
- 3 vejce
- 250 ml smetany
- sůl
- pepř
- mladý zelený chřest
- zelený hrášek
- pórek
- čerstvý kopr
Postup:
Studené máslo zpracujte ručně s hladkou moukou a solí. Přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinové folie a nechte v lednici cca 30 minut odpočívat. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
Potého rozdělte na 4 části, rozválejte je na tloušťku asi 1 cm a pomocí válečku jo přeneste do malých koláčových forem. Ty není třeba vymazávat. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou. Přečnívající okraje odřízněte. Na těsto položte pečící papír a na něj vysypte pár syrových fazolí nebo hrachu (ty slouží jen jako zátěž, aby se těsto při předpékání nezdeformovalo). Pečte cca 10 minut. Poté odstraňte pečící papír s fazolemi, těsto potřete bílkem.
Mezitím si rozšlehejte smetanu s vejci, osolte je a opeřete. Do forem na těsto rozdělte kousky syrového lososa.
Do jedné k němu předejte mladý zelený chřest, do druhé nasekaný pórek, do třetí čerstvý kopr a do poslední zelený hrášek. Vše v syrové formě, pečením ve smetanové směsi se vše dostatečně tepelně zpracuje.
Quiche dopečte při 180 stupních, dokud směs neztuhne a nezačne zlátnout.