Polévka z pečeného česneku
To, že je česnek zdravý, věděly i naše babičky. Ale věděli jste, že jde z něj udělat skvělá, krémová polévka a to bez zahuštění moukou? Vyzkoušejte ji!
Suroviny na cca 4 porce:
- cca 5 hlavic česneku
- 2 větší brambory
- 1 střední cibule
- 150 ml smetany
- 1 litr zeleninového vývaru
- olivový olej
- 1 lžička mletého kardamonu
- sůl
- pepř
Na polévku:
- dýňový olej
Postup:
Česnek rozkrojíme podélně, pokapeme olivovým olejem, osolíme a pečeme ho v předem vyhřáté troubě cca 20 minut. Během pečení ho kontrolujte, musí změknout, ale zároveň nesmí moc zhnědnout, aby nezhořkl.
Mezitím nakrájíme cibuli a restujeme ji ve vyšším hrnci cca 2 minuty. Poté přidáme mletý kardamon a restujeme další cca 4 minutky do zlata. Cibuli zalijeme vývarem, dáme do hrnce oloupané a nakrájené brambory, osolíme a necháme vařit.
Až jsou brambory uvařené dáme do hrnce upečený a oloupaný česnek a polévku rozmixujeme. Zjemníme smetanou na vaření a dochutíme podle potřeby. Při podávání ozdobíme dýňovým olejem.
Dobrou chuť.