Podzimní salát s pečenou dýní
Ty barvy, ty chutě! Doslova podzim na talíři a důkaz, že saláty nepatří jen k létu. Tento je navíc dostatečně výživný a nebudete mít po něm za chvíli hlad. Řepa, dýně, ořechy a sýr s modrou plísní totiž obsahuji dostatečné množství bílkovin.
Suroviny:
- salát polníček
- střední červená řepa
- 1/2 menší dýně hokaido
- vlašské ořechy
- sýr s modrou plísní (např. Niva)
- olivový olej
- balzamiková redukce
- sůl
Postup:
Nejprve dejte péct červenou řepu. Důkladně omytou, ale neoloupanou ji položte na alobal, osolte ji a pokapejte olivovým olejem a redukcí z balzamikového octa. Řepu zabalte do alobalu a položte ji do větší zapékací mísy nebo pekáčku, aby se tam později vešla i nakrájená dýně. Dejte ji péct do trouby na 180 stupňů do měkka (asi 40 minut).
Mezitím si nakrájejte umytou dýni na měsíčky, tento typ nemusíte loupat. Asi po 20 minutách pečení řepy k ní přidejte do pekáče i nakrájenou dýni, kterou pokapejte olivovým olejem a osolte. Společně pečte ještě asi 20 minut, aby dýně změkla a lehce zezlátla. Upečenou červenou řepu nechte lehce zchladnout, aby se dala oloupat a nakrájet na měsíčky.
Do mísy dejte salát polníček, na něho nakrájenou červenou řepu a dýni, navrch rozdrobenou Nivu a nasekané vlašské ořechy. Nakonec vše pokapejte olivovým olejem, balzamikovou redukcí a osolte.
Salát ihned podávejte, může být klidně trochu vlažný.
Dobrou chuť!