Plněné zapečené brambory s ricottou a pestem
Brambory pečené v celku v troubě mají skvělou konzistenci a chuť. Po upečení je stačí rozevřít a plnit, jak Vás napadne. Skvělou volbou je syrovátkový sýr ricotta, který je bohatým zdrojem bílkovin. Jeho jemnou chuť perfektně zvýrazní tradiční omáčka pesto, jejíž základ tvoří rajčata, česnek, olivový olej a oříšky. Snadná večeře, která na talíři zaujme i pohledem.
Suroviny na 2 porce:
- 2 velké brambory (ideálně moučný typ C)
- 1 kelímek ricotty
- 2 lžíce červeného pesta (nejlépe pesto alla puttanesca)
- 1 červená špičatá paprika nakrájená na kostičky
- 1 šalotka
- Olivový olej
- Sůl, pepř
- 2 hrsti tvrdého sýra (Old gouda)
Postup:
- Brambory omyjte, očistěte a osušte. Potřete je olejem a zabalte do pečícího papíru nebo alobalu. Pečte do měkka na 200 °C asi 50 minut. Záleží na velikosti a typu brambor.
- Brambory nařízněte do kříže, rozevřete a naplňte směsí z ricotty, pesta a papriky. Ochuťte tak, aby náplň byla výrazná.
- Posypte sýrem a dejte ještě na chvíli zapéct.
- Servírujte posypané bylinkami a čerstvě mletým pepřem, s kapkou olivového oleje.
Náš TIP
V dnešní době můžete na trhu sehnat mnoho druhů pesta. Nejznámější je to zelené “verde” a červené “rosso”. Doporučujeme však zapátrat a zkusit pesto lilkové nebo v receptu uvedené pesto puttanesca. Obohatíte svůj jídelníček o nové zajímavé chutě.