Pečená rýže s pórkem a žampiony
Tento vegetariánský recept voní žampiony a bylinkami. Vydá za plnohodnotný oběd či večeři, ale může dobře posloužit i jako nápaditá příloha. Navíc když nahradíte přepuštěné máslo Ghí rostlinným olejem a vynecháte parmazán při servírování, získáte stoprocentně veganský pokrm plný chuti.
Ingredience:
- 3 jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- 200 g čerstvých žampionů
- ½ pórku
- 1 hrnek rýže
- 2 lžíce Ghí (případně rostlinného oleje)
- cca 1,5 hrnku zeleninového vývaru
- 1 lžíce soli
- 2 špetky pepře
- snítka tymiánu
- snítka rozmarýnu
- strouhaný parmazán
Postup:
V tlustostěnné pánvi (ideálně litinové, v níž budete později jídlo i péct) opečte na lžíci Ghí nasekané jarní cibulky, po chvíli přidejte na plátky nasekaný česnek, společně restujte asi minutu.
Pak k zelenině přidejte předem v cedníku propláchnutou rýži a nakonec nasekaný pórek. Navrch položte celé snítky tymiánu a rozmarýnu. Vše trochu osolte, opepřete a zalijte vroucím vývarem, aby jeho hladina byla tak na dva prsty nad rýží. Pánev přiklopte a dejte péct do předehřáté horkovzdušné trouby na 180 stupňů.
Pečte zakryté přibližně dvacet minut, je-li třeba a rýže ještě není měkká, podlijte ji ještě vývarem či trochou vody. Před podáváním každou porci posypejte nastrouhaným parmazánem (pokud nezvolíte vegan verzi).