Ovocné knedlíky z dětské krupičky
Věděli jste, že dětská krupička má dobré složení a že se z ní dá udělat nějak knedlík, kde ji použijeme místo mouky? Krupička obsahuje přibližně 11 g bílkovin na 100 g, takže jsme ji použili do našich ovocných knedlíků a zlepšili tím jejich složení. Vyzkoušejte je a uvidíte, že nepoznáte rozdíl!
Suroviny na těsto:
- 500 g měkkého tvarohu – baleného v kostce, ne ve vaničce (má v sobě méně vody)
- 160 g dětské krupičky
- 1 menší vejce
- špetka soli
Do knedlíků:
- jahody, meruňky nebo třeba borůvky
Na vanilkový krém:
- 250 ml smetany ke šlehání 33%
- 250 ml plnotučného mléka
- 4 žloutky (pokojové teploty)
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk
Na hotové knedlíky:
- mletý mák
Postup:
Jednoduše smícháme tvaroh s krupičkou, vejcem a špetkou soli a vypracujeme těsto. Pokud se nám bude lepit, můžeme přidat více krupičky. Těsto necháme alespoň půl hodinky odležet v lednici a poté z něj tvarujeme placičky, do kterých dáme např. jahody a vytrvarujeme z těsta kuličky. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě. Hotové jsou, když vyplavou na povrch vody.
Vanilkový krém připravíme tak, že smícháme v hrnci smetanu s mlékem, přidáme cukr, vyškábaný lusk a zahřejeme pod bod varu. Poté sundáme ze sporáku a za stálého míchání přidáme žloutky. Vrátíme zpět na sporák a na středním plameni mícháme cca 6 minut do zhoustnutí.
Servírujeme posypané mákem a můžeme dosladit podle chuti např. medem nebo javorovým sirupem.
Dobrou chuť!