OBALOVANÝ KVĚTÁK PEČENÝ V TROUBĚ
Obalovaný květák s bramborem a tatarkou je klasika, která nikdy neurazí. Co když se Vám ale nechce stát u pánve plné oleje? Doporučujeme vyzkoušet obalovaný květák pečený v troubě. Není nasáklý olejem a jeho příprava je snadnější. Nemusí se totiž předvařovat. Tatarku si připravte domácí přesně podle svých nutričních představ.
Suroviny:
- 1 květák rozebraný na růžičky (nepředvařuje se)
- Kukuřičná strouhanka
- Na těstíčko: 4 vejce, asi 8 lžic mouky, sůl, může být i zeleninové koření
- Olej nebo Ghí
Domácí tatarka: Jako základ použijte kvalitní majonézu říznutou jogurtem nebo Skyrem. Pak dle chuti promíchejte s na drobno nasekanými okurkami, cibulkou, kapary, trochou hořčice, petrželkou, solí a pepřem.
Postup:
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Připravte si těstíčko na obalování růžiček květáku. Do mísy rozklepněte 4 vejce a přidejte libovolnou hladkou mouku (může být i bezlepková) Cílem je polohusté těstíčko, které z květáku jen tak nesteče. Každá mouka se chová jinak, proto vždy hustotu dolaďte podle oka. Těstíčko dostatečně osolte a ochuťte, aby byl květák výrazný. Květák rozeberte na růžičky. Nepředvařujte. Syrové růžičky obalujte v těstíčku tak, aby i nějaké těstíčko zateklo dovnitř květáku. Obalujte v kukuřičné strouhance a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a potřeným olejem. Pro extra křupavost květák lehce postříkejte olejem. Pečte na 200 stupňů do zlatova 40 až 45 minut. Podávejte s baby bramborami vařenými ve slupce a domácí light tatarkou.
TIPY:
- Pokud budou růžičky květáku až příliš velké, jednoduše je rozřízněte na půlky. Řezná strana se v troubě opeče pěkně dozlatova.
- Když děláte květáku menší množství, vejde se do pánve. Musí to být samozřejmě pánev určená do trouby. Perfektní je litinová, která dobře vodí teplo.
- Kromě známé kukuřičné strouhanky vyzkoušejte také tzv. Panko strouhanku, která vyniká svojí křupavostí. Panko strouhanku můžete koupit jak tradiční z bílého chleba, tak bezlepkovou.
Dobrou chuť Vám přejí SKINNY společně s Kamilou!