Mrkvové muffiny s čokoládou
Naše snad nejoblíbenější muffiny, hlavně dětem moc chutnají. Vláčnost a šťavnatost jim dodává nastrouhaná mrkev a zakysaná smetana. Věděli jste, že podobné mrkvové dorty a dezerty mají původ už ve středověku a během druhé světové války, kdy byl nedostatek cukru, byl oblíbenou a dostupnou sladkostí? Sladkost totiž těstu dodávala právě mrkev. My si tentokrát výjimečně osladíme mrkví i cukrem.
Suroviny na 12 porcí:
- 240 g hladké mouky
- 80 g ovesných vloček
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 200 g hnědého cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- 2 vejce
- 65 ml oleje
- 200 g zakysané smetany
- 3 nastrouhané mrkve (300 g)
- cca 40 g čokoládových pecek
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů. V míse smíchejte prosátou hladkou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, ovesné vločky, mletou skořici a špetku soli. V jiné míse vyšlehejte vejce s hnědým cukrem do pěny. K ní postupně tenkým pramínkem přilévejte a zašlehávejte olej. Nakonec do této směsi jemně lžící či vařečkou zamíchejte zakysanou smetanu a nastrouhanou mrkev.
Do této tekuté směsi postupně vmíchejte sypké suroviny a polovinu čokoládových pecek. Těsto rozdělte do muffinové formy, na každý muffin rozdělte zbytek čokoládových pecek. Pečte je cca 20 minut.
Dobrou chuť