Masové kuličky s kapustičkou a rajskou omáčkou
Rajskou omáčku s masovými kuličkami jsme vylepšili a doplnili o kapustičky, které vypadají nejen lépe na talíři, ale také jsou velmi zdravé a skvělé do vašeho jídelníčku! Rajskou omáčku jsme také vylepšili o javorový sirup, který jí přidá sladší a zajímavější chuť. Vyzkoušíte tento recept?
Suroviny na masové kuličky:
- 500 g kvalitního mletého hovězího masa
- asi 10 kousků růžičkové kapusty
- 2 vejce
- 2 lžíce špaldové mouky
- 1 ks cibule
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř, bazalka
Suroviny na rajskou omáčku:
- 400 ml pasírovaných rajčat
- 1 ks cibule
- 2 ks mrkve
- 1 lžička mleté skořice
- 3 bobkové listy
- 4 ks kuliček pepře
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce javorového sirupu
- sůl
- voda nebo zeleninový vývar
Příloha:
- Těstoviny/rýže
Postup:
- V hrnci s osolenou vodou uvaříme kapustičky cca 15 minut.
- Na oleji v hrnci orestujeme cibulku do zlatova, přidáme mrkev nakrájenou na tenká kolečka a potom kuličky pepře, bobkové lity, sůl a skořici. Chvilku ještě restujeme a nakonec přidáme pasírovaná rajčata. Já přidala ještě lžíci javorového sirupu, mám ji radši sladší. Omáčku přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut.
- Mezitím si v míse smícháme všechny suroviny na masové kuličky. Z masově směsi kuličky, které jsou o něco větší než kapustičky. Kapustičky vtlačíme do těch masových, můžeme přidat více masa, aby byla kulička ze všech stran obalena masem. Těchto kuliček budete mít asi 8 až 10 kusů. Orestujeme je lehce na pánvi (asi 4 minutky) a postupně je otáčíme, aby se uzavřely.
- Potom vytáhneme z rajské omáčky bobkové listy a kuličky pepře a pomocí ponorného mixéru ji pečlivě rozmixujeme. Nakonec podle potřeby přidejte vodu.
- Lehce orestované masové kuličky vložíme do rajské omáčky a vaříme ještě asi 15 minut.
- Podáváme s rýží nebo těstovinami.
Dobrou chuť :-)