Mandlová vosí hnízda s kokosovým krémem
Vosí hnízda nebo také včelí úlky patří mezi tradiční české cukroví. Mají několik výhod. Jsou nepečené, takže Vám odpadá starost s válením těsta a vykrajováním. Další výhodou je, že neexistuje jediný správný recept a je zde i velký prostor pro kreativitu a alternativní ingredience.
Tato receptura je gluten free, proto jsou zde uvedeny i bezlepkové piškoty. Může se hodit pro situace, kdy budete chtít pohostit někoho, kdo má bezlepkovou dietu.
Suroviny na nepečené těsto:
- 100 g mandlové mouky nebo najemno namletých mandlí
- 30 g rostlinného proteinového prášku
- 3 lžíce oblíbeného sladkého sirupu nebo medu
- 2 lžíce kokosového mléka na doladění konzistence
Suroviny na náplň:
- 50 ml hustého kokosového krému z plechovky
- 2 lžíce moučkového cukru
- několik kapek rumu nebo vanilkového extraktu
Na dokončení:
- bezlepkové piškoty
- jemně nastrouhaný kokos nebo různě barevné nadrcené mrazem sušené ovoce (maliny)
Postup:
- Všechny ingredience na nepečené těsto propracujte dohromady. Těsto nechte alespoň hodinu vychladnout v lednici. Mělo by být vláčné, ale zároveň i tuhé, aby vosí hnízda držela tvar.
- Formičky vysypte suchou ingrediencí: kokosová mouka, mandlová mouka nebo domácí moučkový cukr. Z hmoty udělejte malou kuličku a natlačte ji do formičky.
- Na krém smíchejte všechny ingredience do hladka. Krém by neměl být ani příliš tuhý, ani tekutý.
- Do hmoty ve formičce udělejte důlek a naplňte ho malým množstvím krému. Přiklopte piškotem. Opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Vosí hnízda můžete ozdobit mletým kokosem nebo i jinými suchými ingrediencemi. Špičky můžete také namočit do rozpuštěné hořké čokolády a zdobit.
Krásné pohodové Vánoce Vám přejí SKINNY společně s Kamilou!