Květáková polévka s kokosovým mlékem
Květák je nízkokalorická zelenina, která vás díky vysokému obsahu vlákniny zasytí na dlouhou dobu. Je bohatý na vitamíny a minerály – vitamin C, vitamin K, kyselinu listovou a také draslík, vápník a hořčík. Tmavší druhy květáku mají ještě vyšší obsah vitamínů a minerálů. Obsahuje látky, které snižují riziko některých druhů rakoviny a jsou účinné proti škodlivým bakteriím.
Suroviny:
- 1/2 květáku
- 1 větší mrkev
- sezamový olej
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- cca 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 lžíce zelené kari pasty (množství volte dle pálivosti pasty)
- 1/2 l kuřecího vývaru
- malá plechovka kokosového krému nebo mléka
- jarní cibulka
- chilli vločky
- sůl
Postup:
Polovinu většího květáku rozeberte na růžičky, rozložte je na pekáč, pokapejte olivovým olejem a dejte péct na cca 180 stupňů asi na 20 - 30 minut, dokud květák nezačne zlátnout a nezměkne. Mezitím na troše oleje v hrnci smažte na mírném plameni nakrájenou mrkev a cibuli, dokud mrkev nezačne barvit.
Dále do hrnce přidejte nadrobno nakrájený zázvor a česnek. Vše společně restujte ještě asi 1 minutu. Poté přidejte zelenou kari pastu, množství zvolte podle toho, jak máte rádi pálivé. Vše zalijte vývarem a vařte pod pokličkou asi 20 minut. Upečený květák přidejte do hrnce k polévce a vše rozmixujte tyčovým mixérem v hladký krém.
Nakonec do polévky nalijte kokosové mléko nebo krém a dosolte ji. Podávejte s nasekanou jarní cibulkou a chilli vločkami (nemusí být).
Dobrou chuť.