Držíme slevy na Vaše oblíbené produkty 😉

Květáková polévka s kokosovým mlékem

Květák je nízkokalorická zelenina, která vás díky vysokému obsahu vlákniny zasytí na dlouhou dobu. Je bohatý na vitamíny a minerály – vitamin C, vitamin K, kyselinu listovou a také draslík, vápník a hořčík. Tmavší druhy květáku mají ještě vyšší obsah vitamínů a minerálů. Obsahuje látky, které snižují riziko některých druhů rakoviny a jsou účinné proti škodlivým bakteriím.

 

Suroviny:

  • 1/2 květáku
  • 1 větší mrkev
  • sezamový olej
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • cca 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce zelené kari pasty (množství volte dle pálivosti pasty)       
  • 1/2 l kuřecího vývaru
  • malá plechovka kokosového krému nebo mléka
  • jarní cibulka
  • chilli vločky
  • sůl

 

Postup: 

Polovinu většího květáku rozeberte na růžičky, rozložte je na pekáč, pokapejte olivovým olejem a dejte péct na cca 180 stupňů asi na 20 - 30 minut, dokud květák nezačne zlátnout a nezměkne. Mezitím na troše oleje v hrnci smažte na mírném plameni nakrájenou mrkev a cibuli, dokud mrkev nezačne barvit.

Dále do hrnce přidejte nadrobno nakrájený zázvor a česnek. Vše společně restujte ještě asi 1 minutu. Poté přidejte zelenou kari pastu, množství zvolte podle toho, jak máte rádi pálivé. Vše zalijte vývarem a vařte pod pokličkou asi 20 minut. Upečený květák přidejte do hrnce k polévce a vše rozmixujte tyčovým mixérem v hladký krém.

Nakonec do polévky nalijte kokosové mléko nebo krém a dosolte ji. Podávejte s nasekanou jarní cibulkou a chilli vločkami (nemusí být).

Dobrou chuť.