Krevetové risotto
Italské risotto má s tím českým, jak ho známe ze školních jídelen nebo od maminek, pramálo společné. Italské je krémové, voní po víně a parmazánu. Připravuje se z kulatozrnné rýže Arborio, která je bohatá na škrob. Dá se dochutit řadou ingrediencí, my dnes zvolili oblíbené krevety - bohaté na bílkoviny, selen a vitamíny D a B12.
Suroviny:
- 2 malé nebo 1 větší šalotka
- 1 hrnek rýže Arborio
- 100 ml suchého bílého vína
- 500 ml rybího nebo kuřecího vývaru
- 250 g vyloupaných krevet
- 2 hrsti sýru parmazán
- 2+1 lžíce másla
- sůl
- pepř
- čerstvá hladkolistá petrželka
Postup:
Najemno nasekanou šalotku dejte na jednu lžíci másla restovat do hlubší pánve nebo woku. Až začne lehce zlátnout, přisypte k ní nepropranou rýži a společně zarestujte, aby se rýže obalila tukem. Pak vše zalijte bílým vínem a nechte asi 2 minuty odpařit alkohol. Za stálého míchání přilévejte postupně vývar a míchejte. Vždy, když se vstřebá do rýže, přilijte další část. Takto vařte, dokud rýže zcela nezměkne.
Mezitím na jiné pánvi na másle orestujte z obou stran očištěné loupané krevety zbavené střívka. Ty osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem.
Do risotta nakonec přidejte strouhaný parmazán a druhou lžíci másla a nechte je rozpustit. Risotto dosolte a lehce opepřete čerstvě namletým pepřem.
Servírujte ho posypané čerstvou petrželkou a restovanými krevetami.
SKINNY přeje dobrou chuť!