Krémová cizrna na kari s kuskusem
Tato cizrna je důkazem, že i rostlinné jídlo bez masa a tradiční smetany může skvěle zasytit. Ochutnejte talíř plný lahodné, barevné, voňavé a krémové omáčky s bohatou porcí luštěniny. Recept snadný na přípravu, perfektní s rychle připraveným kuskusem.
Suroviny:
- 2 skleničky nakládané uvařené cizrny
- 2 střední cibule
- 2 lžíce přepuštěného másla Ghí
- 2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
- 1 plechovka krémového kokosového mléka
- 2 lžičky indického kari koření bez glutamanu
- 2 stroužky česneku
- Čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu
- Sůl
- Citronová šťáva na doladění chuti
- K podávání kuskus
Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno a pozvolna restujte dozlatova na přepuštěném másle, aby cibule dostatečně změkla. Přidejte rajčatový protlak, prolisované stroužky česneku a krátce zarestujte. Ochuťte solí a kořením. Do pánve vsypte cizrnu, vlijte kokosový krém a nechte na mírném stupni asi 15 minut společně propojit.
Mezitím si připravte kuskus. Na 1 porci počítejte cca 50 až 60 g. Kuskus vsypte do větší misky, ochuťte trochou soli a zalijte horkým zeleninovým vývarem v poměru 1 díl kuskusu na 1,5 dílu vývaru. Nechte odstát 8 minut. Nemíchejte, pak jen pročechrejte vidličkou. Cizrnu na závěr dolaďte podle svojí chuti a zakápněte troškou citronové šťávy.
Dobrou chuť Vám přejí SKINNY společně s Kamilou!
TIPY
- Rajčatovou pastu zvolte co nejkvalitnější. Je to znát na její barvě i chuti. Pořídit ji můžete v bio kvalitě jak ve skleničce, tak v tubě. Tuba má výhodu v tom, že rajčatová pasta vydrží déle otevřená a její použití je praktické.
- Druhů kari koření je velmi mnoho. Pro toto jídlo se hodí kari „více do žluta“ s vyšším obsahem kurkumy. Bývá zářivější a méně pálivé než tmavší thajské typy kari.
- Pokud byste si chtěli cizrnu sami uvařit ze základní suroviny, uvařte ji velmi do měkka, aby v jídle byla máslová.