Italské knedlíčky z Ricotty s rajčatovou omáčkou
Výborné šťavnaté knedlíčky spolu s výraznou rajčatovou omáčkou Vás nadchnou výjimečnou chutí. Ricotta je čerstvý italský sýr nabitý bílkovinami, který má jemnou krémovou chuť. Najdeme ji v moučnících, dezertech, zapékacích omáčkách a také v knedlíčkách. Zajistí perfektní vláčnost. Knedlíčky z ricotty, v originálu „Malfatti, jsou tradičním jídlem v Itálii a nejčastěji se podávají s rajčatovou omáčkou. Jídlo je snadné na přípravu, bohaté na bílkoviny i vlákninu.
Suroviny na 15 knedlíčků:
- 250 g ricotty (1 kelímek)
- 200 g listového špenátu (ideálně menší listy)
- 1 vejce
- 80 až 100 g mouky (klasická, alternativní, kombinace)
- 70 g Parmezánu (nebo Grana Padano)
- Sůl, pepř
- Špetka muškátového oříšku
- Olivový olej
Suroviny na rajčatovou omáčku:
- 2 plechovky sekaných rajčat (přírodní nebo bylinková)
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- Olivový olej
- Přírodní cukr či jeho alternativy k doladění chuti
Postup:
Jako první si dejte vařit rajčatovou omáčku. Na olivovém oleji orestujte cibuli lehce do zlatova, přidejte prolisovaný česnek, krátce promíchejte a vlijte rajčata. Ochuťte solí, pepřem a lehce doslaďte. Nechte vařit pod pokličkou na mírném stupni alespoň 20 minut, aby rajčata přirozeně zhoustla a měla intenzivní chuť.
Mezitím si připravte knedlíčky. Špenátové listy opláchněte a nechte důkladně okapat. Na trošce olivového oleje je 2 minuty restujte na pánvi, jen aby zavadly. Nasekejte je nadrobno. V míse smíchejte ricottu, špenát, vejce, ochuťte a přidejte nastrouhaný parmezán. Směs zahustěte oblíbenou moukou, můžete dát i „půl na půl“ tradiční například s mandlovou.
Hmotu na knedlíčky nechte vychladit v lednici alespoň půl hodiny. Mokrýma rukama tvarujte menší knedlíčky, bude jich asi 15. Knedlíčky tepelně upravte nad párou asi 7 minut nebo je zavařte několik minut ve vodě.
Do hlubšího talíře dejte porci rajčatové omáčky a do ní položte knedlíčky. Lehce zakápněte olivovým olejem a na knedlíčky strouhněte pro efekt ještě trochu parmezánu.
Dobrou chuť Vám přeje SKINNY!
TIPY
-
Rajčatovou omáčku můžete připravit už z ochucených sekaných rajčat. V obchodech běžně seženete verzi s česnekem a bazalkou.
-
Pokud si nejste jisti správnou konzistencí knedlíčků a děláte je poprvé, je jednodušší připravit je nad párou.
-
Efektivní je uvařit si rajčatovou omáčku rovnou ve dvojité dávce. Část omáčky použijte do tohoto receptu a část na jiné jídlo. Skvělé jsou třeba gnocchi zapečené s rajčatovou omáčkou a mozzarellou.