Hummus s čerstvou zeleninou
Tato cizrnová pomazánka neodmyslitelně patří k exotické kuchyni Středního východu. Své fanoušky si ale postupně našel i u nás. Hummus má velký obsah železa, vitamínu C, kyseliny listové a vitamínu B6. Díky cizrně má vysoký obsah proteinů a vlákniny. Najde své uplatnění ve vegetariánské a veganské kuchyni, kde při konzumaci (typicky s pečivem) může sloužit jako celkový zdroj proteinů.
Suroviny:
- 1 konzerva cizrny
- 1/2 stroužku česneku
- 2 lžičky sezamové pasty tahini
- 1 lžička citronové šťávy
- špetka mletého římského kmínu
- olej
- sůl
- zelenina: cherry rajčata, salátová okurka, černé olivy, čerstvá petrželka nebo koriandr
- k podávání: opečený a na čtvrtky nakrájený pita chleba
Postup:
Cizrnu slijte a přendejte do mixéru, přidejte tahini pastu, česnek, římský kmín, šťávu z citronu, asi 4 lžíce oleje a vše rozmixujte dohladka. Ochutnejte a dochuťte solí.
Podávejte ho pokapaný olivovým olejem, s čerstvou zeleninou, černými olivami a opečeným pita chlebem.
Dobrou chuť!