Hovězí steak s avokádovým chimichurri
Jídlo doslova nabité proteiny. Hovězí maso a výborné chimichurri z avokáda a listové petržele. Je třeba vybrat vhodné hovězí maso na steaky, aby bylo dokonale vyzrálé a po grilování měkké a šťavnaté. Doporučuji úpravu střední propečenosti.
Studená omáčka chimichurri pochází z Argentiny. V její původní receptuře je základem olivový olej, v naší verzi tuk nahrazujeme avokádem.
Postup:
- 300 g hovězí steak z vyzrálého masa
- vločková sůl
- čerstvě namletý pepř
- 1 lžička oleje
- 1 zralé avokádo
- hrst čerstvé plocholisté petržele
- 1 lžička limetkové šťávy
- 1 jarní cibulka
- ½ stroužku česneku
- špetka chilli vloček
- sůl, pepř
Postup:
Základem dobrého steaku je surovina – kvalitní vyzrálé maso. Poznáte ho snadným testem, kdy do masa zaboříte prst a pokud po prstu zůstane důlek, maso je správně vyzrálé. Je důležité kupovat maso pro steaky určené.
Maso si před smažením včas vyndejte z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Steak osušte papírovou utěrkou. Kvalitní maso není potřeba nikterak dochucovat, použijte klidně jen sůl a čerstvě nahrubo namletý barevný pepř, který důkladně vetřete do masa.
Pánev nebo gril rozpalte na vysokou teplotu. Steak položte na mřížku s troškou oleje. Podle toho, jak chcete mít maso propečené, zvolte dobu smažení. Hotový steak nechte pár minut odpočívat, abyste brzkým nakrojením nepřišli o šťávu v mase.
Chimichurri si připravíte jednoduše. Všechny ingredience dejte do kutru a rozmixujte je. Dle chuti omáčku dosolte a opepřete.
Dobrou chuť přeje SKINNY a Svatava!