Grilované hrušky s mascarpone
Grilovat se da nejen maso, ryby či sýry. Výborné na grilu je i některé ovoce. Vedle broskví či ananasu se skvěle k opékání hodí i hrušky. Když k nim naservírujete krém z mascarpone, stane se tento dezert dokonalou tečkou vaší gril-party.
Suroviny:
- 2 hrušky
- 2 lžíce ghí
- 4 lžíce hnědého cukru
- čerstvá meduňka
Na vanilkové mascarpone:
- 150 g mascarpone
- 1 lžíce vanilkového cukru s pravou vanilkou
- 75 ml 40% smetany ke šlehání
Postup:
Nejprve si připravte vanilkové mascarpone. Ruční metlou prošlehejte sýr s vanilkovým cukrem. Smetanu vyšlehejte elektrickým mixérem do tuha. Pak ji jemně zamíchejte do ochuceného mascarpone, aby vznikl nadýchaný krém.
Hrušky rozpulte a vyjměte z nich jádřinec. Rozpusťte kousek přepuštěného ghí, řez hrušky do něj namočte a každou půlku pak řeznou stranou „obtiskněte“ do hnědého cukru, aby se přichytil na tuk.
Hrušky cukrovou stranou položte na nepřilnavý povrch rozpálené pánve (cca 200 stupňů). Pečte je pomalu asi 3 až 4 minuty, aby se utvořila karamelizovaná vrstva. Takto grilované ovoce podávejte s vanilkovým mascarpone a čerstvými lístky meduňky.
Dobrou chuť!