Fit vánočka
Ingredience:
- 250 g hladké špaldové mouky
- 50 g kokosové mouky
- 60 g vanilkového proteinu
- 15 g kokosového cukru
- citrónová kůra
- 20 g dopředu namočených datlí
- 20 g sušených brusinek
- 20 g rozinek, čajová lžička soli
- 150 ml mléka
- 50 g kokosového oleje
- půl kostky droždí
- 2 celá vejce
- 30 g arašídového másla
- mandlové plátky
Postup:
Začneme přípravou kvásku. V mléce o pokojové teplotě si rozdrobíme půl kostky droždí a přidáme lžíci špaldové mouky. Vše společně promícháme a necháme odstát 15 minut, dokud nám celá směs nezhoustne a nezačnou se na jejím povrchu tvořit bublinky. Mezitím si v míse smícháme veškeré suché ingredience – mouku, proteinový prášek, kokosový cukr, sůl, namočené datle a citrónovou kůru.
Jakmile je kvásek hotový, vmícháme jej k suchým ingrediencím. Poté přidáme jedno vajíčko, arašídové máslo a roztopený olej. Vypracujeme těsto, které dáme na teplé místo kynout alespoň dvě hodiny. Nakynuté těsto po čase vyklopíme na pomoučněný vál a rozdělíme si ho na devět částí. Jednotlivé dílky vyválíme v co nepodobnější pravidelné válečky o stejné velikosti a splétáme.
Připravenou vánočku opatrně přesuneme na plech, který jsme si vyložili pečícím papírem a potřeme druhým vajíčkem, které nám zbylo a vršek vánočky posypeme plátky mandlí.
Aby vánočka během pečení dobře držela a nikam se nerozutekla, zapíchneme do ní pár špejlí. Pečeme ji v předehřáté troubě na 150 °C cca 40 minut dozlatova.