Dýňové špecle se šalvějí
Léto se nám tento rok předvedlo v té nejlepší formě, ale děkujeme, milé léto - podzime, vítej!
Pro nás je jedním z atributů tohoto oblíbeného ročního období dýně. Vyzkoušejte letos kromě naší tradiční dýňové polévky, tyto špecle, které jednoduše podávejte s parmazánem a šalvějovým máslem.
Suroviny:
- 1 malá dýně hokaido
- cca 300 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- cca 6 lístků čerstvé šalvěje
- sůl
- pepř
- olivový olej
- 2 lžíce másla
- parmezán
Postup:
- Menší dýni hokaido zbavte semínek a nakrájejte na měsíčky. Dejte je do zapékací mísy nebo pekáče, osolte, pokapejte olivovým olejem a přidejte 3-4 lístky čerstvé šalvěje.
- Dejte ji péct do trouby zakrytou alobalem asi na 180 stupňů, dokud dýně zcela nezměkne, asi 30-40 minut. Poté ji rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré.
- Po vychladnutí přidejte žloutek a postupně polohrubou mouku se špetkou prášku do pečiva. Vznikne lepivé těsto.
- Z něho pak přes síto na halušky tvořte do vroucí osolené vody špecle. Vařte je krátce dokud nevyplavou na hladinu a ihned je vylovte cedníkem. Podávejte posypané parmazánem a přelité šalvějovým máslem.
- Šalvějové máslo si připravte v malém hrnci s čerstvými lístky šalvěje postupným zahříváním a mírným varem během cca 5 minut. V průběhu sbírejte z hladiny másla pěnu.
SKINNY společně se Svatavou Vám přejí krásné září a dobrou chuť!