Dýňové latté
Vzhledem k tomu, že se jedná o sezónní nápoj, je ve většině kavárenských řetězců zbytečně předražené se spoustou zbytečného cukru a kalorií navíc. Proč si tedy nepřipravit takovou podzimní dobrotu i doma, rychle a hlavně zdravěji s menším množstvím kalorií?
Ingredience:
- 100g dýňového pyré
- 150 ml mléka
- ½ hrnku černé kávy
- čajová lžička skořice/perníkového koření nebo dýňového koření
- 2 lžičky javorového sirupu
- 100ml kokosového mléka
Postup:
Nejprve si připravíme dýňové pyré, kdy dýni rozmixujeme dohladka. Připravíme si černou kávu s mlékem a dýni s kávou smícháme. Dosladíme, dochutíme kořením a javorovým sirupem. Na závěrem dozdobíme kokosovým mlékem, které jsme měli přes noc v ledničce. Protřeme ho, dosladíme a naplníme jím šlehačkovou láhev. Stačí už jen dozdobit vršek sklenice, posypat kořením a můžeme servírovat.
Kokosové mléko je skvělou alternativou pro ty, kteří trpí intolerancí na klasické živočišné mléko. Je bohaté na vápník, vlákninu, hořčík, selen nebo i draslík. Najedeme v něm kyselinu pantotenovou, nebo-li vitamín B5, který se podílí na snižování únavy a má protistresové účinky.
Kokosové mléko mimo jiné podporuje tvorbu krve, snižuje krevní tlak, zvyšuje pevnost kostních tkání a zlepšuje trávení.
Nutriční hodnoty: 264 kalorií, 21 g sacharidů, 17 g tuku, 8 g bílkovin