Dušené hovězí maso na červeném víně
Křehké hovězí maso s výbornou omáčkou z kořenové zeleniny a červeného vína s divokým kořením a brusinkami. Omáčku dokonale zahustí kořenová zelenina a bát se v tomto případě nemusíte ani trochy vepřového sádla - má vysoký kouřový bod, což znamená, že na něm můžeme smažit, protože vydrží velké zahřátí a nezačne se přepalovat.
Suroviny:
- cca 750 g hovězího masa z krku
- 300 ml hovězího vývaru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 střední mrkev
- 1 střední petržel
- 200 ml suchého červeného vína
- 3 ks bobkových listů
- 1 lžička nového koření
- 1 lžička jalovce
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 1 lžíce sádla
- brusinkový džem
- šťáva z citronu
- sůl
- pepř
Postup:
Cibuli nakrájejte nahrubo a česnek na plátky. Mrkev a petržel nakrájejte na kostičky. V tlustostěnném velkém hrnci na rozpáleném sádle krátce orestujte nasekanou cibuli a česnek. Přidejte mrkev s petrželí a společně restujte, dokud nezačne mrkev pouštět barvu. Zeleninu v hrnci nahrňte ke straně a na zbylém prostoru ze všech stran orestujte na větší kousky nakrájené a osolené hovězí maso. Když je maso na povrchu zatáhlé, smíchejte ho se zeleninou. Přidejte bylinky, koření a sůl.
Obsah hrnce zalijte vínem a vývarem, přiklopte a dejte vařit na mírný plamen cca 5 hodin, dokud maso nezměkne, případně proces zryhlete použitím tlakového hrnce. Maso vyndejte z hrnce a zbylý obsah rozmixujte. Omáčku dochuťte pár kapkami citronové šťávy a brusinkovým džemem.
Servírujte s brusinkami navíc a bramborovou kaší.
Dobrou chuť :)