Domácí pečené müsli
Suroviny:
- 500g ovesných vloček
- 1 lžičku mleté skořice
- 100g rozinek
- 100g brusinek
- 100g sušených fíků
- 50g slunečnicových semínek
- 100g lískových ořechů
- 100 - 150g kešu
Přidat můžeme také chia semínka, ořechy a jiné sušené ovoce - podle chuti.
Suroviny ny zálivku:
- 120 g másla
- 4 - 5 lžic medu
- 1 špetku soli
Postup:
Ořechy vsypeme do hrubšího sáčku a paličkou na maso trochu nadrtíme. Je jen na naší chuti, jaké oříšky použijeme - vlašské, kešu, lískové, makadamové, piniové, pekanové, para ořechy atd. Větší sušené ovoce pokrájíme na menší kousky, rozinky a brusinky necháme celé. Lze použít téměř jakékoli sušené ovoce, jen měkké druhy (švestky, datle apod.) se příliš nehodí. Do mísy vsypeme ovesné vločky, nadrcené ořechy, rozinky a brusinky. Přidáme i překrájené sušené ovoce. Nezapomeneme na vrchovatou lžičku mleté skořice. Suchou směs dobře promícháme.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme med a špetku soli. Vše spojíme v jednolitou směs, ale nevaříme. Tekutou slazenou směsí zalijeme obsah v míse a opět dobře promícháme. Směs na domácí müsli rozprostřeme na 2 plechy vyložené pečícím papírem. Müsli před pečením nijak zvlášť neumačkáváme, necháme jej hezky načechrané. Pečeme zhruba 20 - 25 minut v troubě vyhřáté na 165 °C, v polovině pečení vločky promícháme.
Nelekněte se, upečené domácí müsli bude po vyndání z trouby měkké a sypké, ale po vychladnutí se stane křupavou pochoutkou. Křupavé müsli skvěle doplní bílý jogurt, tvaroh, nejrůznější krémy apod.
Dobrou chuť přeje SKINNY