CUKETOVÉ LASAGNE
Lasagne mohou mít mnoho podob. Od tradičních italských s mletým hovězím masem a červeným vínem, až po zeleninové bez masa a sýra. Není se na nich co zkazit, důležité je jen myslet na dostatečné ochucení jednotlivých vrstev. Cuketové lasagne vynikají svojí šťavnatostí. Místo klasického tučného bešamelu z másla, mouky a mléka vyzkoušejte tento z tofu. Překvapí Vás jeho jednoduchá příprava a krémovost.
Suroviny na 1 pekáček:
- 9 plátků lasagní
- 2 menší cukety
- 1 velká sklenice ochucených pasírovaných rajčat (750 ml)
- 2 ks přírodního tofu
- Rostlinné mléko
- Olivový olej
- 2 lžíce italských bylinek
- 2 stroužky česneku
- Sůl
- Pepř
- Bazalka na ozdobu
Postup:
- Pasírovaná rajčata vlijte do hrnce a vařte odkryté 10 minut, aby lehce zhoustla. Dochuťte česnekem a bylinkami.
- Bešamel z tofu připravíte jednoduše tak, že rozmixujete do hladka tofu se 4 lžícemi olivového oleje a trochou rostlinného mléka tak, aby vznikla krémová konzistence. Vzniklý bešamel osolte a opepřete dle chuti.
- Cuketu nakrájejte na velmi slabé plátky. Pomůže struhadlo.
- Skládejte vrstvy do menšího pekáčku. Spodek pekáčku potřete trochou rajčatové omáčky a dejte první vrstvu lasagní. Na ně bešamel. Pak plátky cukety, které posypte kořením. Na cuketu pak rajčatovou omáčku a vše zopakujte tak, aby horní vrstvu tvořil bešamel.
- Pokapejte olivovým olejem a pečte přikryté v troubě na 180° asi 30 minut.
SKINNY společně s Kamilou Vám přejí, abyste si naplnili bříška s radostí!
TIPY:
Pokud si chcete lasagne vylepšit, můžete do poslední vrstvy bešamelu přidat nastrouhaný sýr. Lasagne se dají sehnat v různých verzích. Bezlepkové, špenátové. Obzvlášť v Itálii mají výběr.