Čokoládová babka s oříšky
I tahle čokoládová senzace se dá upéct zdravěji. Použili jsme v receptu špaldovou mouku, hořkou čokoládu a minimum cukru. Tak ji vyzkoušejte!
Suroviny na těsto:
- 2 lžičky instantního droždí
- 100 ml mléka
- 1 lžíce medu (cukru)
- 90 g másla
- 1 vejce
- 280 g hladké špaldové mouky
- 1 lžička skořice
- špetka soli
Suroviny na náplň:
- 100 g másla
- 100 g třtinového mletého cukru
- 100 g hořké 85% čokolády
- 30 g kakaa
- cca 100 g lískových ořechů
Na hotovou babku:
- 50 g javorového sirupu
Postup:
V míse smícháme droždí, vlažné mléko, med (cukr), 1/3 mouky a necháme přibližně 15 minut na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy přidáme máslo, vejce, sůl, skořici, promícháme a postupně vpracujeme zbytek mouky. Těsto je potřeba nyní alespoň 5 minut zpracovávat rukama, dokud nebude krásně hladké. Tento celý postup můžete samozřejmě udělat i pomocí robotu.
Těsto necháme na teplém místě nebo v troubě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Mezitím si připravíme náplň. Rozpustíme máslo s čokoládou, přidáme cukr, skořici a kakao. Vznikne nám krásný krém. Po vykynutí těsta ho vyválíme do obdélníku, natřeme na něj náplň, posypeme nadrcenými oříšky a zamotáme do ruličky. Tuhle ruličku rozřízneme podélně na půl a ze dvou dílů upleteme „cop“. Dáme jej do vymazané a vysypané podélné formy a necháme na teplém místě ještě trošku nakynout (cca 15 minut)⏱. Pečeme na 180 °C cca 35 minut.
Dobrou chuť :)