Držíme slevy na Vaše oblíbené produkty 😉

Basmati rýže s Teriyaki omáčkou, orestovanou zeleninou a křupavými tofu kousky

Výživné a krásně barevné bezmasé jídlo, jehož příprava je velmi snadná a rychlá. Zatímco se vaří rýže a tepelně upravuje zelenina, během pár minut umícháte domácí verzi tradiční japonské omáčky. Ta dodá dokonalou chuť křupavým kouskům kořeněného tofu. Kromě tofu můžete rovnou orestovat i kousky ryby nebo masa a dopřát tak ostatním jiný druh bílkoviny. Jídlo se hodí i jako praktický oběd do krabičky.

basmati-tofu-zelenina-teriyaki-omacka-na-sirku-2

 

Suroviny na 2 porce

  • 140 g rýže Basmati (před uvařením)
  • 1 balení tofu (natural nebo marinované, 180 až 200 g)
  • 1 lžička koření na tofu (např. jemné kari, koření se sušeným česnekem nebo směs na vegetariánská jídla)
  • 1 balení 450 g kvalitní mražené zeleniny do WOK pánve nebo čerstvou zeleninu, např. růžičky brokolice, baby mrkev, žlutá paprika, cibule, pórek, květák, zelené fazolky
  • Sůl
  • Sezamový olej nebo Ghí

 

Na Teriyaki omáčku

  • 60 ml sojové omáčky Tamarih
  • 2 větší lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 1 lžíce oleje – nejlépe sezamový
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 30 ml vody
  • 1 zarovnaná lžička mletého zázvoru nebo čerstvý zázvor
  • Pepř
  • Na zahuštění 1 lžička kukuřičného škrobu rozmíchaná se 3 lžícemi vody

 

Postup

Rýži Basmati uvařte podle návodu. Tofu vyndejte z obalu a důkladně z něj dostaňte vodu. Můžete ho zmáčknout mezi dvěma talíři a pak ještě dosušit papírovou utěrkou. Tofu nakrájejte na kostičky. V misce ho zasypte kořením, osolte a přidejte škrob. Promíchejte tak, až je každý kousek obalený a následně ho opečte nebo osmažte na pánvi do zlatova.

Zeleninu upravte tak, aby byla měkká, ale stále na skus křupavá. Buď ji můžete krátce orestovat na pánvi ve stylu WOK nebo ji 5 minut upravit nad párou. Zeleninu není třeba ochucovat.

Teriyaki omáčka: V menším rendlíku smíchejte všechny ingredience kromě škrobu. Důkladně promíchejte a nechte pár minut na mírném stupni povařit, aby se chutě propojily. Omáčka je v tuto chvíli zcela tekutá a proto ji na závěr zahustěte škrobem. Lžičku škrobu rozmíchejte v malé mističce s pár lžícemi vody a přidejte do omáčky. Metličkou promíchejte do zhoustnutí. Odstavte a dolaďte chuť. Pro sladší chuť omáčky lze na závěr ještě přidat trochu medu nebo javorového sirupu.

 

TIPY

Teriyaki omáčku sice můžete koupit jako hotový produkt, výhodnější je však připravit ji doma. Domácí neobsahuje žádné konzervanty a můžete snadno ovlivnit její chuť. Někomu bude sedět více pikantní, jinému zase více do sladka. Teriyaki omáčku si můžete připravit i do zásoby a kromě tofu ji využít i na lososa či kuřecí maso. Kostičky tofu nemusíte do křupava smažit jen na pánvi. Skvěle Vám poslouží také horkovzdušná fritéza. S minimem tuku dosáhnete parádního výsledku.

Dobrou chuť přeje SKINNY!