Držíme slevy na Vaše oblíbené produkty 😉

4 x Hummus jako barevné pohoštění

Hummus je jemný krém z cizrny a sezamové pasty, který tvoří tradiční součást jídel na Blízkém východě. Podává se jako příloha nebo chuťovka spolu s pita chlebem nebo zeleninou. Jeho základní verzi můžete snadno doplnit o další ingredience a získat chuťové i barevné variace. Naservírujte ho do mističek a podávejte s různými tyčinkami či krekry. Toto pohoštění rozzáří každou oslavu a párty. 

hummus

Suroviny na 4 menší misky:

  • 2 plechovky nakládané cizrny (500 g)
  • 100 g sezamové pasty tahini (světlá)
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku nebo sušený česnek
  • Šťáva ze 2 citronů
  • 1 lžička mletého římského kmínu (lze vynechat)
  • 120 ml vody (nebo dle požadované konzistence)
  • 1 bulva červené řepy
  • 1 mrkev
  • 1 červená paprika
  • 4 hrsti mraženého hrášku
  • Na dochucení uzená paprika, kurkuma, sušené bylinky, pepř, koriandr

Postup:

Papriku překrojte na půl, oloupanou řepu nakrájejte na kousky, mrkev oškrábejte a rozkrojte. Dejte do pekáčku (nebo do litinové pánve) a pečte v troubě na 190° asi 45 minut do měkka. Mezitím vytvořte základní hummus. Nakládanou cizrnu nebo do měkka uvařenou cizrnu dejte do mixéru nebo food processoru. Přidejte vodu, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pokud chcete, tak římský kmín. Rozmixujte co nejvíce do hladka. 

Přidejte sezamovou pastu tahini a opět promixujte. Dle potřeby můžete ještě přidat trochu oleje nebo zředit vodou tak, aby vznikla krémová hmota. Teď už jen hummus rozmixujte s vychlazenou upečenou zeleninou a pár minut povařeným mraženým hráškem. Každou barvu dochuťte podle toho, jak vám vyhovuje. 

Mrkvový hummus rozzáří kurkuma, paprikový zvýrazní mletá uzená paprika, řepový si zase dobře rozumí s orientálním kořením jako mletý koriandr. Hráškový hummus můžete zvýraznit bylinkovým kořením nebo čerstvou bazalkou. 

Dobrou chuť Vám přejí SKINNY společně s Kamilou!

TIPY:

  1. Čím měkčí cizrna bude, tím bude hummus jemnější. Pokud si ji chcete uvařit ze základní suroviny, je lepší ji po uvaření zbavit slupky. 
  2. Experimentujte a dochuťte jednotlivé barvy pokaždé jinak. K mrkvovému hummusu skvěle sedí i indické koření, do paprikového můžete pro extra říz přidat chilli.